Unnaryd-Jälluntofta-Hembygdsförening

Unnaryds torg

 

Unnaryds traditionella månadsmarknader, andra onsdagen i månaden.

Läs mer om aktuella aktiviteter på torgdagen:

 

http://www.unnaryd.com/unnaryds-torg.html

 

 

 

Historik

 

Marknadstraditionen har varit lagenlig i mer än 150 år i Unnaryd. Innan använde bondefolk kyrkosöndagen för att byta varor, mat eller djur, där ändå alla samlades på ett ställe. Men det passade inte riktigt kyrkan så 1856 bestämdes det att marknaden skulle hållas andra onsdagen i varje månad. Detta gäller fortfarande, även om platsen i byn har ändrats ett antal gånger hittills.

Och så har de årliga traditionella temamarknaderna försvunnit så som Skördetorgdagen i augusti, Slåttertorget i juni, Livdjursmarknaden i mars eller Skinntorget i januari, då det såldes päls av räv, mink, mård eller ekorre.

 

Ungefär 400-500 knallar kommer till de tio marknaderna under ett år. Den senaste tiden har Unnarydsdagen i samband med julitorgdagen varit en stor succé med många tusen besökare, aktiviteter och musik hela dagen och därmed inneburit en dragkraft för hela kommunen. Uppskattningsvis kommer omkring 10 000 besökare per år till Hylte kommun på grund av Unnaryds torg.

 

Framtiden

 

Preliminärt får nu Hembygdsföreningen testa att organisera och sköta Unnaryds torgdagar och har därför undertecknat ett avtal med Hylte kommun om kostnader och uppgifter kring organisationen.

Parallellt med de tidskrävande förhandlingarna med kommunen och funderingarna skulle det hittas en person som kunde gå i Sune Palms spår. Den nya kontaktpersonen för bokning av plats är nu Karin Hoving som är föreståndare för Unnaryds Lantmän.

Hembygdsföreningen hoppas nu att fler blir inspirerade att delta i Unnaryds torg och har därför skapats ett informationsblad och en hemsida.

 

För bokningen och mer information kontakta också marknad@unnaryd.com.

 

 

Julimarknaden firas i Unnaryd på riktigt!!

 

Unnaryds torg i juli gästas av fler än 100 knallar och vi vågar lova att det finns något för alla! Blommor, karameller, pyssel, hantverk, aktiviteter, nöje, leksaker, smått och gott och inte minst lokal mat såsom fisk och bröd. Omkring 5000 besökare förväntas strömma in i byn från klockan 7.00 på morgonen till 2-tiden på eftermiddagen. De flesta stannar i Unnaryd till kvällen eftersom festligheterna fortsätter runt om byn och i Hembygdsparken med olika aktiviteter såsom musik, dans, barnteater och utställningar. Unnaryds stora festdag och kallas således Unnarydsdagen (program för dagen publiceras på www.unnaryd.com).

 

Vill du vara med som knalle eller utställare?

 

Kontakta oss så snart som möjligt.

marknad@unnaryd.com

 

 

Unnaryd-Jälluntofta-Hembygdsförening

mail: hembygdsforening@unnaryd.com

Bokning av guidning eller information: mobil 073 0800 436

eller boka online

Book an appointment using SetMore

Bli medlem i föreningen

Enskild medlem: 100:-

Familjemedlemskap: 200:-

Bankgiro: 316-3201

Swish: 123 458 9610

IBAN: SE31 800008346 9054 7016147

BIC: SWEDSESS