Unnaryd-Jälluntofta-Hembygdsförening
Nyheter
Lorem ipsum
Sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean consectetur suscipit viverra. Morbi non arcu blandit justo pellentesque condimentum. Integer dignissim risus quis felis accumsan quis pulvinar tellus fermentum.
UJH bjuder in till Konferensen "Får jag lov?"
Ladda ner inbjudan som pdf
Lunch, konsert och samtal om kulturens värde för näringslivet och på arbetsplatsen på dansbanan i Unnaryd Folkets park, Parkgatan 8
Onsdag 26 augusti kl 13.00 – 16.00
13.00 LUNCHBUFFÉ
där det serveras rätter med närproducerade råvaror från våra
lokala restauranger.
14.00 KONSERT
särskilt komponerad för Unnaryds dansbana av den
danske pianisten Jan Overgaard. Här får vi smakprov av ett
musikdramatiskt sagospel om Unnen och en berättelse om en
sjunken stad på sjöns botten...
14.30 FIKA OCH SAMTAL
• Thomas Lantz - VD för Ystads teater - berättar om Wallanders
inflytande på Ystad och om Ystads årliga jazzfestival
• Politiker/näringsidkare från trakten ger sin bild av dagens
samverkan mellan kultur, näringsliv och samhälle.
• Lokal entreprenör/kulturarbetare presenterar sin framtidsvision
för Unnaryds kulturcenter.
• Paneldebatt - Kulturens betydelse för näringsliv och samhälle
och vice versa. Vilka beröringspunkter finns? Hur befrukta
varandras intressen? Kulturscen i Unnaryd – för vem? För vad?
Konferencier och moderator: Anna-Lena Bergelin (fd. Brundin)
Anmälan senast 20 augusti 2015 till kulturscen@unnaryd.com
Unnaryd – Jälluntofta Hembygdsförening/Projektgruppen Kulturscen
Anna-Lena Bergelin (f.d. Brundin)
komiker, författare och artist. Efter 35 år i nöjesbranschen har vi lärt känna henne som Carina i ”Daily Live”, som ståuppkomiker i ”Släng dig i brunnen” och Edith Piaftolkare. För den yngre generationen är hon kanske mest känd som mamman i den populära julkalendern ”Mysteriet på Grefveholm”.
Jan Overgaard
dansk kompositör och musiker med mångårig erfarenhet av forumteater och interaktivt rollspel. Dansbanans stämning och arkitektur har inspirerat Jan att skriva musiken som framförs.
Thomas Lantz
VD för Ystads teater. Kommunalråd i Ystad 1995 - 2009. Han var med att starta upp hela filmsatsningen för Ystad. Berättar bl a om Wallanders inflytande på Ystad och om Ystads årliga jazzfestival (som han, tillsammans med musikern Jan Lundgren, startade 2010) ... en festival som blivit en av Europas främsta.
Unnaryd
en gammal kulturbygd vid sjön Unnen. Här lever det traditionella bonadsmåleriet och här blomstrar näringslivet. www.unnaryd.com
Unnaryds vision
är en projektidé för att utveckla bygdens kulturliv och skapa tillväxt och trivsel genom kultur. Unnaryds Hembygdsförening är en motor i byn och vill satsa på en levande kulturscen med dansbanan som centrum.
Dansbanan i Unnaryd
ligger idag bortglömd och oanvänd. Under lång tid var dansbanor viktiga platser för umgänge och möten. Genom att väcka dansbanan på nytt, återskapas en levande mötesplats för musik och dans, teater, show och konferens.
Projektansökan inlämnat
Nu har föreningen ansökt om medel för att kunna anlita projektledaren Signe Carlsson-Roos under hösten. Det är planen att utreda önskemål och framtidsperspektiv i styrelsen och bland föreningens medlemmar. Sedan ska det sammanfattas och resultera i en/flera ansökan för att kunna driva olika utvecklingsfaser.
Ur ansökan:
"Vi vill öka attraktionskraften och stärka kulturlivet i Hallands Inland genom att samla ihop ett flertal lokala idéer och visioner i en förstudie för kommande ansökningar.
- Vi vill skapa och utveckla en konst- och kulturscen i Unnaryd.
Genom att flytta Dansrotundan från Unnaryds Folkets Park ner till Hembygdsparken kan vi få en större samlingslokal för kulturarrangemang, utställningar och konferenser för en lokal och regional målgrupp. Ett musikdramatiskt stycke specialskrivet för dansrotundan blir vårt pilotprojekt; Sagospelet om en sjunken stad på Unnens botten integrerar proffs och amatörer, unga och äldre, nya och gamla invånare i bygden. Den nya scenen har plats för många besökare och en anpassad upplaga av föreställningen kan turnera runt hela regionen.
- Vi vill utveckla nya hållbara strategier för att kunna driva Unnaryds Hembygdspark och Bonadsmuseum vidare med fortsatta aktiviteter och kulturarrangemang. Vi vill utreda och uppmuntra till egna företag inom kultursektorn och besöksnäringen som avlastar Hembygdsföreningens ideella arbete. Vi vill utöka och förbättra samarbetet med närliggande samhällen, även över läns och regiongränserna. Vi vill utveckla den årliga bonadsmålningskursen till att omfatta fler språk och fler kulturer. Bonadsmåleriet rymmer fantastiska möjligheter att berätta om sitt livs resa och sätta in din och min historia i ett större sammanhang. Målet är att hitta ett hållbart helhetskoncept som passar för Unnaryd och på längre sikt skapar fler jobb på landsbygden.
- Vi vill söka finansiering för att utveckla och bygga ut Bonadsmuseet till ett
nationellt besökscentrum för bonadskonst med plats för större samlingar,
permanenta och tillfälliga utställningar samt pedagogisk verksamhet. Vi vill utveckla möjligheterna att berätta och undervisa i historien om bonadsmåleriet – konsten att berätta en historia - med nya media såsom film och musikalprojekt. Bättre kontinuitet i öppethållande och bemanning, möjlighet till guidning på flera språk skulle möjliggöra en rad kreativa näringar som kursverksamhet, skolprojekt samt samarbeten med övriga nationella och regionala institutioner.
- För att stärka helhetsupplevelsen av Hembygdsparken i Unnaryd och starkare knyta an till centrum vill vi vidare undersöka ett bättre utnyttjande av ån genom nya angöringspunkter, övergångar och cykelstigar. Närheten till vattnet rymmer en oanad arkitektonisk potential i såväl rumsliga kvaliteter som pedagogiska och praktiska möjligheter. Hela området längs med ån kan gestaltas mer nyanserat och användas som stadspark/ rekreation. Det universella med vattnet som mötesplats kan också utgöra tema för kommande utställningar och projekt och samla människor med olika internationell bakgrund.
Ladda ner ansökan som pdf
Sveriges längsta handmålade hembygdsbonad från Halland
100 år Hembygdsförbund - År 2016 är utlyst till Hembygdens år!
Jubileet blir ett tillfälle för gemenskap, fest och glädje. Vi ska fira en av Sveriges största folkrörelser och uppmärksamma allt arbete som utförts av landets dryga 2 000 medlemsföreningar.
6 hembygdskretsar i Halland:
• Varbergs krets med 14 föreningar
• Laholms krets med 9 föreningar
• Nordhallands hembygdsförening med 16 föreningar
• Hylte krets med 8 föreningar
• Halmstad krets med 12 föreningar
• Falkenberg krets med 16 föreningar med totalt 75 föreningar
(2 föreningar är registrerade kretsföreningar = 77 föreningar)
Förslag till event på 100 års jubiléet är att skapa en gemensam bonad från Hallands Hembygdsförbund.
Bonaden ska presentera våra bygder, minnen och historiska föremål och samtidigt Bonadsmåleriet som halländsk kulturtradition.
Projektet knyter samman våra föreningar samtidigt som det förenar människor och sprider bonadsmåleriet sommartid I Halland och presenteras även vid det stora firandet på Skansen i Stockholm. Bonaden kan även visas i Hallands kulturhistoriska museum inrymt på Varbergs fästning.
Så vill vi genomföra detta bonadsprojekt:
”Konstnärer” från varje förening anmäler sig
Från bygden värvas en konstnärligt lagd person som föreningen samverkar med. Hembygdsföreningen stöttar med idéer kring på som kan finnas med på bonaden och som berättar om bygdens historia.
Inspirationsträffar för alla deltagande ”konstnärer” – ett vid Unnaryds Bonadsmuseum eller vid Hallands Konstmuseum Halmstad. Deltagarna får rikligt med exempel med
förslag till hur man kan planera sin egen del i bonaden. Man får möjlighet att diskutera idéer till motiv eller symbolik som föreslagits på bonaden:
- Speciella minnen, bygdeskatter eller föremål
- Viktiga händelser eller festtillfällen
- Viktiga byggnader, landmärken eller personer
- Unika alster eller upplevelser av betydelse för föreningen eller för bygden.
Workshops i Larsagården i Katrinebergs fhs i maj under handledning av Judith Etzold mm
I juli avslutas arbete med bonaderna och dem sätts ihop och monteras - installation.
30 juli, Bolmendagen, vernissage med inbjuden press/media och alla konstnärer i Unnaryds Bonadsmuseum. Guiness Rekord är inbjuden att mäta bonaden.
I augusti sker en turné med jubileumsbonaden runt alla kommuner i Halland.
Turnén i augusti omfattar även en visning på Skansen i Stockholm vid Oktorpsgården i samband med SHF:s stora 100 års firande och där Halland är representerad.
Kultursommar i Unnaryd
Kreativa sommarkurser med anknytning till bonadsmåleriet
Under sommaren 2017 ska kursledare från Sverige, Danmark och Tyskland träffas i Unnaryd för att lära känna varandra och utveckla ett koncept för de kommande åren. På lång sikt är planen att sammanställa ett årlig återkommande kursprogram med många olika konstnärliga former (skulptur, musik, måleri, hantverk) för studenter, konstnärer, turister och invånare.
Viktiga syften är den internationella utbyten, inspiration som ges genom att uppleva svensk kulturarv samt att skapa beröringspunkter mellan olika konstformer.
Hylte kommun blir samlingsplats för olika kulturer, olika konstformer, uttrycksformer och utbildningssätt. Projektet bidrar till en ökad popularitet av kommunen genom att skapa ett positivt renommé med nya kulturella dragplåster för olika målgrupper.
Genom anknytning till bonadsmuseet skapas verk och konst inspirerade av svensk folkkonst. Dessa alster stannar i Unnaryd eller kommunen som får nya attraktionspunkter. En idé var att låta dem tillverkar stora skulpturer i bonadsmanér som liknar figurer i bonadsmålningar. En modern användning av det traditionella formspråket med mervärde för regionen.
Under juli 2017 Sommarkurser med Prof. Ulrich Eissner (skulptur) och Prof. Matthias Etzold (scen- & kulissmåleri) från teaterhögskolan i Dresden (Hochschule für Bildende Künste, Theaterplastik, Theatermalerei; Högskola för attributmakeri i Dresden)
Alla workshops/kurser är öppen för allmänheten, men speciell inriktat för studenter och konstnärer
Region Halland har 2017-04-27 beslutat att medfinansiera projektet Kultursommar i Unnaryd – pilotprojekt med 24.000 kronor. Hylte kommun beviljade 8.500 kronor för projektet.
I tidningen om projektet:
• http://www.hallandsposten.se/nyheter/hylte/kulturvecka-pilotprojekt-för-tyskt-samarbete-1.4410435
• http://www.hallandsposten.se/nyheter/hylte/träskulpturer-fick-hembygdshem-1.4429660
Projektet stötts av
HfBK Dresden
|<<
>>|
103 - 103
<
>
augusti 2015
september 2015
mars 2016
juli 2017
Unnaryd-Jälluntofta-Hembygdsförening
mail: hembygdsforening@unnaryd.com
Bokning av guidning eller information: mobil 073 0800 436
eller boka online
Bli medlem i föreningen
Enskild medlem: 100:-
Familjemedlemskap: 200:-
Bankgiro: 316-3201
Swish: 123 458 9610
IBAN: SE31 800008346 9054 7016147
BIC: SWEDSESS