Unnaryd-Jälluntofta-Hembygdsförening

Hembygdsparken i Unnaryd

Illustration: Lars Lidman

Unnaryd är en urgammal kulturbygd.

Läs mer om Unnaryd på www.unnaryd.com

 

I Unnaryds hembygdspark där skogsbondens arbetsredskap bevaras för eftervärlden, tas gäster och besökare emot i en gemytlig stugmiljö omhägnad med hankagärdsgård och lummiga vårdträd.

 

Stugorna rymmer över 3000 historiska föremål från de småländska socknarna Unnaryd och Jälluntofta. En del, som är helt unika, tillhör Sveriges nationella kulturarv.

 

 

Bonadsmuseum och Arkiv

 

Unnaryds Bonadsmuseum visar fram ett 50 tal välbevarade äggtemperamålningar från bonadsmåleriets glansdagar. Färgsprakande och glada berättelser där den lilla människan på landet i skogen får träda fram. Så här levde man, så här gick man klädd och så var den tidens föreställningsvärld.

 

Läs mer om Bonadsmuseet ...

 

Läs mer om Bonadsmåleri ...

Logen

 

Alltingshus byggt 1993 som en ursprunglig småländsk ladugård.  Den rymliga ladan har utsökt akustik för sång och musik och här visas lantbruksredskap och verktyg. Målarmästare Gustav Norbergs verkstad knyter an till bonadstraditionen i Unnaryd.

 

 

 

 

 

 

 

 

Klockargården

 

Sävsåsstugan är en tidstypisk mangårdsbyggnad från 1800 talet. Hustypen har utvecklats från den typiska parstugan som var allmänt

förekommande i Småland och långt ner i Halland. Stugan var tjänstebostad åt Unnaryds klockare, en betydelsefull man i byn som kunde både läsa och skriva och vara prästen behjälplig.

Till klockargården vände sig folk för att höra nyheter, få hjälp med juridiska kontrakt eller med brev till släkten i Amerika. Efter kyrkan var det här man träffades för att dryfta världens gång och ta en liten sup innan hemfärden.

I dag kan boken om Unnarsbornas Seder och Lif efter Lasse i Lassaberg begrundas i stugan.

 

Vadmalstampen

 

Vadmal är förädlat ylletyg.

Varmt, slitstarkt och vattenavvisande - perfekt som plagg för skogens folk.

Stampanläggningen är en nykonstruktion kring ett gammalt fynd, en originalaxel

från stampen i Tannshult, Jälluntofta.

 

Linbastan

 

Linet som skördats på ängen skulle rötas och bråkas och kunde torkas i denna basta innan man skulle spinna och väva till kläde och duk. Linbastan är fortfarande under uppförande och används således inte för sitt rätta ändamål.

 

 

Hässlehultsboden

 

Visthusbod från 1700 talet som innehåller ålderdomliga redskap och verktyg från smålandsbondens dagliga gärning.

Här finns även en ålderdomlig barkkvarn från ortens skinngarveri.

 

Kvarntorpet

 

Varestugan var mjölnarbostad vid Ringshults vattenkvarn.  När verksamheten upphörde flyttades timmerstugan upp till Vare  som

”undantag” på gården Nerstu innan den, 1948, skänktes till Hembygdsparken.  Här visas fynd från forna tider, enkel heminredning från 1700 talet och så skomakarens händiga verkstad. Allt kunde han laga och tillverka på plats, så även barnens stövlar och skor.

 

Unnaryd-Jälluntofta-Hembygdsförening

mail: hembygdsforening@unnaryd.com

Bokning av guidning eller information: mobil 073 0800 436

eller boka online

Book an appointment using SetMore

Bli medlem i föreningen

Enskild medlem: 100:-

Familjemedlemskap: 200:-

Bankgiro: 316-3201

Swish: 123 458 9610

IBAN: SE31 800008346 9054 7016147

BIC: SWEDSESS